21 Kasım 2011 Pazartesi

Benim Gözümden Film Klişeleri

Amerikalılar değişik insanlar vesselam. Film izlemeyi sevdiğim için bugüne kadar pek çok Hollywood menşeli aksiyon filmi izlemişliğim vardır.Mesela bu filmlerde uzun yola giden tır şoförleri nedense izbandut gibi,kolları dövmeli,kaslı vücudunu vurgulayan beyaz atletleri,karizmatik ancak tekinsiz kişilikleri ile bizim kafamızdaki "tır şoförü" imajından oldukça farklıdır.Nerede bizim bıyıklı,orta boy,daha halim selim 3 çocuklu aile babası tipindeki kamyon şoförlerimiz.Onlar da atlet giyer giymesine ancak "Hollywood yapımı abilerinin" yanında epeyce sönük kalırlar:)


Ayrıca gene dikkatimi çekmiştir,Amerikan filmlerinde çölde giden üstü açık araba sahnelerine çok fazla yer verilmiştir,genellikle içinde birkaç adet fırlama genç bulunur,birisi ayakta,yüzünü rüzgara vermiş,”wuhuuuu” diye bağırmakta,diğerleri gülüşüp şakalaşarak bira içmekte,fonda ise sıkı bir "rock" müzik...Değişmez sahnelerden biridir.





Bir de,korku filmlerinde hiç girilmeyecek yerlere cesaretle dalan tiplemeler vardır,biliriz ki kıyıdan köşeden az sonra eli baltalı bir katil çıkacak ve mutlaka ölecek,nedense hiçbiri de "ben buraya girmeyeceğim,burası ürkütücü" demezler,oysa ki hiç mi korku filmi izlemişliğin yoktur kardeşim,birkaç tane izlemiş olsaydın mutlaka aynı durumdaki herkesin "feci bir sonla" karşılaştığını bilirdin:))



Ayrıca katil hiçbir zaman ilk kurşunla ya da bıçak,balta,kazma..vs. darbesi ile ölmez,yanındaki yaralanmış arkadaşına iyi olup olmadığını sormakla meşgul olan kahramanımızın-önce katilin işinin bitmiş olduğundan emin ol değil mi ya-  arkasından üzerinden kanlar akarak aniden belirir,ya kahramanımızı biraz daha uğraştırır ya da onun "işini bitirir":))


Bir de fark ettiyseniz katil hiç kurbanın peşinden koşmaz ama gene de mutlaka yetişir:)





Eğer bir şehir bazı yaratıklar ya da doğal afetler…vb. şeyler tarafından tehdit altındaysa,nedense belediye başkanı ya da bürokratik şahsiyetler konunun "kaza" ya da başka bir şey olduğunda ısrar ederler ve o sıra bir festival ya da kasaba çapında bir etkinlikle uğraştıkları için konuyu "hasıraltı" etmeye çalışırlar ve kahramanımız da bu durumun ciddiyetini onlara kanıtlamakla uğraşmaktadır(bknz:Jaws filmleri)


Bunlar benim film izlerken not ettiğim ve dikkatimi çeken bazı klişeler. Devamı da geldiği taktirde onları ayrı bir postta yayınlarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
HAYALLER OLMADAN BİZ NEYİZ Kİ? - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.